Relatietherapie

Binnen partnerrelatietherapie staat niet de individuele problematiek van beide partners centraal, maar de wisselwerking tussen beide partners, die onderdeel uitmaakt van het relatieprobleem waarvoor hulp gezocht wordt. Binnen partnerrelatietherapie wordt gebruik gemaakt van methodieken uit de systeemtherapie, seksuologie, EFT volgens Lesly Greenberg en Sue Johnson, het model van Esther Perel, psychoanalytische theorie over ontwikkeling, hechting en dynamieken in relaties.

Verbondenheid, autonomie en seksualiteit

Belangrijke behoeftes binnen een relatie zijn verbondenheid, autonomie en seksualiteit. Emotionally Focused Therapy (EFT) is een vorm van relatietherapie die de emotionele verbondenheid tussen partners centraal stelt. EFT gaat uit van de wetenschap dat een veilige hechting, het zich emotioneel verbonden en geliefd voelen, ook voor volwassenen een levensbehoefte is en een belangrijke voorwaarde voor een stabiele en gelukkige relatie. In de therapie leer je begrijpen waarom het vaak mis gaat of waarop je vastloopt in bepaalde patronen in je relatie. Je leert jezelf te uiten in wat je voelt en nodig hebt en gevoelig te zijn voor de signalen en behoeften van de ander. Dit leidt ertoe dat relatieconflicten verminderen, dat partners meer zichzelf kunnen zijn binnen de relatie en meer plezier en intimiteit hebben samen.
Esther Perel legt in haar methode meer nadruk op de balans tussen autonomie en verbondenheid in een relatie en heeft ook nagedacht over intimiteit en sensualiteit en de dynamieken die een rol kunnen spelen wanneer er sprake is van vreemdgaan of uitdovende seksualiteit. Methodieken uit de seksuologie kunnen toegevoegd worden aan een behandeling wanneer sprake is van problemen op gebied van seks.

Preventieve relatietraining Houd me Vast:
eft-relatietherapie/houd-me-vast
eft-relatietherapie
eftnetwerk.nl

 
Boeken:
Houd me vast, zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie
– Sue Johnson;

Liefde in verhouding, een nieuw perspectief op trouw en ontrouw
– Esther Perel;
Zie ook het You-Tube kanaal van Esther Perel.

Blijf toch bij me, verder na een affaire
– Petra Deij;

Liefdesbang, overwin verlatingsangst en bindingsangst
– Hannah Cuppen;